10 mei 2017 | Nieuws

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en wensen in de horeca gaat de Horeca Academie graag in gesprek met de ondernemer zelf. Dit keer was dit met Yves van Westreenen, oprichter en eigenaar van restaurant Waterproef.
Restaurant Waterproef is al jaren een begrip in de haven van Scheveningen.

Wij hebben hem een aantal vragen gesteld over zijn ervaringen met de leerlingen van de Horeca Academie, wat hij belangrijk vindt als het om de begeleiding van leerlingen gaat in de praktijk en waar wij als Horeca Academie aan kunnen werken om het horeca onderwijs te verbeteren. Yves gaf onder het genot van een kop koffie graag tips en advies.

We kennen jullie zaak al lange tijd, ook als leerbedrijf. Wat leuk om een keer een kop koffie te drinken.

Yves: Ik vind het erg leuk om hier te zijn en zelf eens een kijkje te nemen op de Horeca Academie.  Wij hebben inderdaad al jaren leerlingen die bij de Horeca Academie studeren en wij zijn daar eigenlijk heel tevreden over.

Zou je daar wat meer over kunnen vertellen?

Yves: We merken dat de aanpak bij jullie echt beter is en dat zit in de producten en de bereidingen die de leerlingen leren,  maar ook de chefs die bij jullie lesgeven.

 

 

“Docenten bij de Horeca Academie zijn echt toppers uit het vak waar de leerlingen geïnspireerd door raken.”

 

Hoe motiveer jij zelf  jouw leerlingen? 

Yves: Voor mij is dat simpel.  Zien doet volgen, is de sleutel. Neem de leerling bij de hand. Je moet namelijk een leerling echt aandacht geven, maar ook niet overladen met complimenten. Als dat dessert na drie weken perfect is, dan geef ik het compliment, maar dan is het ook echt gemeend. Wat ik ze ook echt meegeef en waar ze bij ons deel van uit maken, is meedoen in een winnend verhaal.

 

 

“Waterproef zijn met het hele team, daar gaat het om”

 

Echt samen aan Waterproef werken en samen Waterproef zijn. We bouwen samen en we zijn samen op een hele lekkere manier bezig. Dat gaat niet om geld maar om voor beiden meerwaarde te creëren. Een leerling die een tijd bij ons meeloopt, die heeft daar zelf ook echt wat aan. Het is een investering. Hij of zij wordt bij ons echt een betere vakman en ondertussen wordt ons restaurant ook steeds beter.


Heb je nog advies voor ons? Wat kunnen wij beter doen bij de Horeca Academie?

Yves: Meer verbinding leggen met de lokale horeca en alle toppers die daar rondlopen betrekken bij het onderwijs. Ik wil zelf bijvoorbeeld wel een gastcollege geven aan de zwarte brigade over gastheerschap en wijn en dan met name de beleving en wat je daar allemaal mee kunt doen.

 

 

“Zo zijn er nog veel meer eigenaren/experts die bij het onderwijs betrokken kunnen… nee, MOETEN worden.”

 

Heb je nog tips voor de nieuwe generatie?

Yves: Ik heb er twee.

  1. Word nou niet op je 20e al chef, maar haal eerst je diploma!
  2. Als je een eigen zaak begint, zorg dan dat je je financiën op orde hebt. Belangrijk hierbij is, zorg dat er altijd iemand met je meekijkt die erg kritisch is.

 

 

Wil jij ook meedoen in de serie een kop koffie met? Stuur een email naar antoine@horecaacademie.nl of bel naar 070-3029956.