Bij de brancheopleiding Vega(n) kok word jij als plant-based kok opgeleid.
Je leert tijdens deze Vega(n) koksopleiding de basis van het koksvak van professionals. Op de Horeca Academie wordt de lesdag altijd gebruikt voor de praktijk.
Onze Vega(n) Koksopleiding is de eerste in zijn soort en biedt een unieke kans om je culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Gedurende het programma krijg je de mogelijkheid om je kennis, vaardigheden en creativiteit te ontwikkelen op het gebied van plantaardig koken.
Tijdens de opleiding ga je diepgaande kennis verwerven over verschillende plantaardige ingrediënten, kooktechnieken en smaakcombinaties. Je leert de veelzijdigheid van groenten, fruit, granen en peulvruchten ontdekken, evenals andere interessante plantaardige proteïne en de bijbehorende technieken. Onze deskundige docenten inspireren je met innovatieve kookmethoden en laten je kennismaken met diverse plantaardige culinaire tradities van over de hele wereld.
Naast de ontwikkeling van je culinaire vaardigheden, besteden we ook aandacht aan voedingsleer en gezonde voeding. Je krijgt inzicht in de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een uitgebalanceerd en voedzaam plantaardig dieet. Daarnaast leer je over de gezondheidsvoordelen van plantaardig eten en hoe je deze kennis kunt toepassen in de praktijk.
Wat deze opleiding echt bijzonder maakt, is de nadruk op duurzaamheid en ethiek. We stimuleren je om na te denken over de impact van voedselproductie op het milieu en dierenwelzijn. Je krijgt de mogelijkheid om te ontdekken hoe je als vega(n) chef een positieve bijdrage kunt leveren aan een betere wereld.
De Vega(n)Koksopleiding is praktijkgericht, waarbij je in onze moderne keukens aan de slag gaat met de nieuwste kooktechnologieën en -apparatuur. Je krijgt de kans om te experimenteren met verschillende ingrediënten, smaken te combineren en je eigen unieke plantaardige gerechten te ontwikkelen. Je combineert je opleiding met je werk als leerling kok in een bij voorkeur Vega(n) restaurant waar je je vaardigheden kunt toepassen in een professionele omgeving.
Schrijf je vandaag nog in voor onze Vega(n) Koksopleiding en word een pionier in de culinaire wereld van morgen.
Om je in te kunnen schrijven voor de opleiding heb je een leerplek bij een leerbedrijf nodig. De eerste stap om je in te kunnen schrijven is dat je een leerbedrijf vindt waar je minimaal 20 uur per week kunt werken. Voor onze Brancheopleidingen hoeft het leerbedrijf niet erkend te zijn. Wel gaan wij na of je in het bedrijf voldoende kunt leren en begeleiding krijgt om met succes de opleiding te volgen.
Je gaat tijdens de opleiding Vega(n)Kok één dag in de week naar school, de rest van de week ben je bij jouw leerbedrijf aan de slag. De ene week sta je bij ons in de restaurantkeuken en de andere week sta je in het kooklab de week daarop heb je een verdiepings-les.
De lesdag van de restaurantkeuken begint met de herkenningstafel. Producten die op dat moment bij het seizoensgerichte thema horen, liggen op de gekoelde werkbank. Samen met de chef en medestudenten proef, voel en ruik je de verse ingrediënten. Je leert of een product de juiste kwaliteit heeft en hoe je het product het beste kan bewaren. Daarna ga je aan de slag en ben je de rest van de dag bezig met het bereiden van het 3-gangenmenu voor de gasten in het opleidingsrestaurant. Uiteraard allemaal diervriendelijk.
Bij de Horeca Academie vinden wij het belangrijk, dat je leert hoe je met respect omgaat met elk product dat je gebruikt als kok. Daarom word jij uitgedaagd om bij elk 3-gangenmenu een creatieve ‘no-waste’ amuse te bedenken. Op deze manier leer je het product te ‘verwaarden’. Dit betekent dat je zoveel mogelijk van het product gebruikt om zo verspilling tegen te gaan. Onze docenten zijn professionals uit de praktijk en daarom zijn onze menu’s innovatief en vernieuwend.
De dag van het kooklab ben je in het kook-lab om alles te leren over de ingrediënten die je gebruikt in de keuken. Niet alleen hoe een product smaakt, voelt of ruikt, maar ook hoe je het behandelt en hoe je je verschillende technieken kunt toepassen om producten op de meest diverse manieren te gebruiken. Je kookt op de kook-lab dag niet voor gasten. In het kooklab proef je alles zelf.
Wat wordt er van je verwacht?
Het kan soms lastig zijn om alles bij te houden tijdens je studie. Gelukkig zijn er oplossingen voor als je extra begeleiding nodig hebt bij het maken van opdrachten. Wij hebben speciaal hiervoor de plusklas ontwikkeld.
De plusklas biedt jou de mogelijkheid om nog meer persoonlijke aandacht te krijgen tijdens het maken van theorie opdrachten. Vooral als je nog wat jonger bent en wat minder zelfstandig, kan deze extra begeleiding erg waardevol zijn. Samen met de docent ga je aan de slag om de opdrachten te maken en word je gecontroleerd op je voortgang. Zo ben je er zeker van dat je op de goede weg zit en krijg je de ondersteuning die je nodig hebt om je studie succesvol af te ronden.
Je volgt de plusklas naast je eigen lesdag. De plusklas is altijd op vrijdag in Den Haag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Als je vragen hebt over de plusklas, kan je ons uiteraard hier even over mailen of bellen.
Het volgen van de plusklas brengt wel kosten met zich mee. Je betaalt €500,- (bovenop de reguliere opleidingskosten) per jaar om deel te nemen. Maar dit bedrag is het zeker waard als je daardoor beter kunt presteren en meer zekerheid hebt over het succesvol afronden van je studie.
De plusklas wordt vanaf september 2023 aangeboden en is een goede optie als je extra begeleiding nodig hebt. Het is zeker de moeite waard om hierover na te denken als je merkt dat je achterloopt of gewoon wat extra hulp kunt gebruiken. Vink bij je aanmelding aan dat je graag gebruik maakt van de extra plusklas service en wij zorgen dat je een plekje krijgt in de groep.
Wat heb je nodig?
De opleidingskosten vind je in onze brochure. Vraag de brochure —> hier aan.
Plan een vrijblijvend (telefonisch) informatiegesprek in of boek een rondleiding op onze locatie in Den Haag*
Klik hier om een afspraak te maken
*Voor een rondleiding op een van onze andere locaties, bel 070-3029956 (optie 2) en vraag naar Lisanne of Maarten.
Vul hieronder je naam en telefoonnummer in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.