Basiskok

Tijdens de opleiding Basiskok leer je koken in de praktijk.

Houd jij van koken en wil jij deze liefde voor het vak verder ontwikkelen? Je leert tijdens deze opleiding de basis van het koksvak van professionals. Op de Horeca Academie wordt de lesdag altijd gebruikt voor de praktijk.

Direct inschrijven
1 jaar
Max. 14 personen
Direct starten
MBO CREBO 25180

Hoe zien lesdagen er uit?

Deze opleiding leidt tot het SVO diploma, dit is een officieel mbo niveau 2 diploma crebonummer: 25180. Je gaat tijdens de opleiding Basiskok één dag in de week naar school, de rest van de week ben je bij jouw leerbedrijf aan de slag. De ene week sta je bij ons in de restaurantkeuken en de andere week sta je in het kooklab de week daarop heb je een verdiepings-les.

De lesdag van de restaurantkeuken begint met de herkenningstafel. Producten die op dat moment bij het seizoensgerichte thema horen, liggen op de gekoelde werkbank. Samen met de chef en medestudenten proef, voel en ruik je de verse ingrediënten. Je leert of een product de juiste kwaliteit heeft en hoe je het product het beste kan bewaren. Daarna ga je aan de slag en ben je de rest van de dag bezig met het bereiden van het 3-gangenmenu. 

Bij de Horeca Academie vinden wij het belangrijk, dat je leert hoe je met respect omgaat met elk product dat je gebruikt als kok. Daarom word jij uitgedaagd om bij elk 3-gangenmenu een creatieve ‘no-waste’ amuse te bedenken. Op deze manier leer je het product te ‘verwaarden’. Dit betekent dat je zoveel mogelijk van het product gebruikt om zo verspilling tegen te gaan. Onze docenten zijn professionals uit de praktijk en daarom zijn onze menu’s innovatief en vernieuwend.

De dag van het kooklab begint met een blok van 2 uur Engels of Nederlands en rekenen. De studieopdrachten maak je thuis. Je hoeft dus geen boeken aan te schaffen. Daarna ben je in het kook-lab om alles te leren over de ingrediënten die je gebruikt in de keuken. Niet alleen hoe een product smaakt, voelt of ruikt, maar ook hoe je het behandelt. Dus hoe je gevogelte plukt, bladerdeeg tourneert of bonbons maakt. Je kookt op de kook-lab dag niet voor gasten. In het kooklab proef je alles zelf.

Welke onderwerpen komen aan bod?

 • Kook- en bereidingstechnieken
 • Warenkennis
 • No-waste
 • HACCP basis
 • Plannen en organiseren
 • Maken van Mise-en-place
 • Samenwerken
 • Keuken inrichting en –organisatie
 • Opmaak van gerechten

Klik hier voor de gratis brochure

Horeca Academie-starten in de horeca-basiskok

Voor wie?

 • Je hebt minimaal een VMBO diploma of haalt het niveau van MBO niveau 2 via een intaketoets (vraag ons naar de mogelijkheden).
 • Je bent of kunt aan de slag bij een erkend leerbedrijf.
 • Je hebt liefde voor koken en werken in de horeca.
 • je bent 16 jaar of ouder.

Wat wordt er van je verwacht?

 • Minimaal 20 contracturen in je leerbedrijf
 • Een leerbedrijf met leermeester die beide ingeschreven staan bij SBB
 • Tenminste één dag zelfstudie per week voor de theorie, portfolio-opdrachten en het voorbereiden op toetsen
 • Uitvoeren van opdrachten en technieken in het leerbedrijf vanuit een Horeca Academie aftekenboek

Verkort, maar intensief

In slechts één jaar kun je bij ons je diploma halen, een prestatie die normaal gesproken 1,5 tot 2 jaar zou vergen. Dit betekent dat we een serieuze, volwassen aanpak van onze studenten verwachten.

Studielast
Om dit doel te bereiken, moet je bereid zijn om serieus aan de slag te gaan. Naast onze wekelijkse praktijklessen van 6,5 uur, dien je minstens één hele dag per week te besteden aan zelfstudie. Dit omvat onder andere:

 • Voorbereiding op les thema’s
 • Theorie- en praktijkexamen voorbereiding
 • Zelfstandig maken van meerdere keuze deelopdrachten
 • Voorbereiding van presentaties en meer
 • Natuurlijk omvat onze opleiding ook de essentiële vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Je zult ook deelnemen aan de Centrale Examens voor deze vakken.

Aftekenboekje
Om je voortgang bij te houden en ervoor te zorgen dat je alle benodigde vaardigheden ontwikkelt, zul je werken met een aftekenboekje. Hierin staan alle technieken die je op je leerbedrijf moet voltooien.

Kortom, deze verkorte opleiding biedt een snelle weg naar succes, maar vereist ook toewijding, discipline en een volwassen aanpak. 

Inschrijfperiode en deadlines
Je mag bij onze koksopleidingen op meerdere periodes in het jaar starten. Je stroomt dan in een bestaande klas in bij één seizoensgericht lesthema. De lesthema’s die je hebt gemist, die volg je in het nieuwe schooljaar. Voorbeeld: Als je start in maart, start je met het lesthema gevogelte, als je het jaar doorloopt ga je in april examen doen wanneer nieuwe studenten starten bij het lesthema gevogelte. Zo volgt elke student zijn eigen traject.

Om je inschrijving in orde te maken, hebben wij bij elke inschrijfperiode een deadline. Het is goed om te weten dat je inschrijving volledig in orde moet zijn, voordat je met de opleiding kunt starten.

Plusklas

Het kan soms lastig zijn om alles bij te houden tijdens je studie. Gelukkig zijn er oplossingen voor als je extra begeleiding nodig hebt bij het maken van opdrachten, keuzedelen en e-learning. Wij hebben speciaal hiervoor de plusklas ontwikkeld.

De plusklas biedt jou de mogelijkheid om nog meer persoonlijke aandacht te krijgen tijdens het maken van theorie opdrachten of bij het doorlopen van de elearning. Vooral als je nog wat jonger bent en wat minder zelfstandig, kan deze extra begeleiding erg waardevol zijn. Samen met de docent ga je aan de slag om de opdrachten te maken en word je gecontroleerd op je voortgang. Zo ben je er zeker van dat je op de goede weg zit en krijg je de ondersteuning die je nodig hebt om je studie succesvol af te ronden.

Je volgt de plusklas naast je eigen lesdag. De plusklas is altijd op vrijdag in Den Haag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Als je vragen hebt over de plusklas, kan je ons uiteraard hier even over mailen of bellen.

Het volgen van de plusklas brengt wel kosten met zich mee. Je betaalt €500,- (bovenop de reguliere opleidingskosten) per jaar om deel te nemen. Maar dit bedrag is het zeker waard als je daardoor beter kunt presteren en meer zekerheid hebt over het succesvol afronden van je studie.

De plusklas wordt vanaf september 2023 aangeboden en is een goede optie als je extra begeleiding nodig hebt. Het is zeker de moeite waard om hierover na te denken als je merkt dat je achterloopt of gewoon wat extra hulp kunt gebruiken. Vink bij je aanmelding aan dat je graag gebruik maakt van de extra plusklas service en wij zorgen dat je een plekje krijgt in de groep.

Wat heb je nodig?

 • Een laptop 
 • Veiligheidsschoenen voor in de keuken met antislip-zool
 • Een messenset is niet verplicht, alles is locatie aanwezig

Investering

De opleidingskosten vind je in onze brochure. Vraag de brochure —> hier aan.

Nieuwsgierig geworden?

Plan een vrijblijvend (telefonisch) informatiegesprek in of boek  een rondleiding op onze locatie in Den Haag*

Klik hier om een afspraak te maken 

*Voor een rondleiding op een van onze andere locaties, bel 070-3029956 (optie 2) en vraag naar Lisanne.

  •  
 •  
Inschrijven
Bel me terug

Selecteer hieronder je locatie waar je jezelf wilt inschrijven.

Vul hieronder je naam en telefoonnummer in dan nemen we uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Locaties

Deze opleiding wordt gegeven op de volgende locatie(s):

 • Horeca Academie Alkmaar
 • Horeca Academie Amsterdam
 • Horeca Academie Houten
 • Horeca Academie Rijswijk
 • Horeca Academie Zwolle
 • Horeca kalender

  26 augustus 2024
  Rijswijk
  Inschrijven
  26 augustus 2024
  Houten
  Inschrijven
  26 augustus 2024
  Amsterdam
  Inschrijven
  26 augustus 2024
  Zwolle
  Inschrijven
  16 september 2024
  Rijswijk
  Inschrijven
  16 september 2024
  Houten
  Inschrijven
  16 september 2024
  Amsterdam
  Inschrijven
  16 september 2024
  Zwolle
  Inschrijven
  4 november 2024
  Rijswijk
  Inschrijven
  4 november 2024
  Houten
  Inschrijven
  4 november 2024
  Amsterdam
  Inschrijven
  4 november 2024
  Zwolle
  Inschrijven
  27 januari 2025
  Rijswijk
  Inschrijven
  27 januari 2025
  Houten
  Inschrijven
  27 januari 2025
  Amsterdam
  Inschrijven
  27 januari 2025
  Zwolle
  Inschrijven
  27 januari 2025
  Alkmaar
  Inschrijven

  Testimonial

  Benjamin
  "Zonder Deze Opleiding Zou Ik Mijn Werk Niet Zo Goed Kunnen Doen Als Ik Nu Doe!"

  Gratis proefles

  Gratis proefles voor de koksopleidingen

  Neem een kijkje in de keuken!

  Wij hebben weer een proefles ingepland, meld je hier aan.

  Proefles aanvragen

   

  De Horeca Academie op Instagram

  Bekijk het werk van onze studenten