Waar waren we gebleven? Juist, wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de opleidingen van de Horeca Academie en opleidingen aan bijvoorbeeld een ROC? We gebruiken de opleiding Basiskok niveau 2 als voorbeeld om deze vraag te beantwoorden.

Praktijkgericht
Bij de Horeca Academie heb je les in de praktijk. Bij een ROC heb je maar een paar uurtjes praktijk en besteed je veel te veel tijd aan vakken zoals taal en rekenen. Je hoort bij de koksopleiding tijdens de lesdag de hele dag aan het koken te zijn. De opleiding bij de Horeca Academie heeft een restaurant-les én een kooklab-les. Bij de restaurant-les  kook je voor gasten in het opleidingsrestaurant. Je leert het gehele proces van de mise-en-place- en HACCP tot zelfs het presenteren van het gerecht bij de gasten aan tafel. Als je kooklab-les hebt, ga je intensief aan het werk met de ingrediënten die passen bij het lesthema van die week. Je proeft, ruikt, experimenteert én leert. Elke lesdag bij de koksopleidingen start met een uitgebreide herkenningstafel.  Warenkennis krijg je niet uit een boek. Je moet zelf proeven, ruiken en voelen aan de producten. Omdat de Horeca Academie opleidingen BBL opleidingen zijn, leert elke student veel tijdens het werk in zijn/ haar leerbedrijf. Sommige leerling koks hebben in hun eigen leerbedrijf een standaard kaart waar ze minder verschillende producten gebruiken. Warenkennis is een belangrijk onderdeel van de opleiding Basiskok niveau 2. Door het onderdeel herkenningstafel bij de kooklab-les, zorgen we dat de studenten allemaal de juiste kennis opdoen over producten.

Kleinschalig
Bij de Horeca Academie zit je niet in een klas met 30 medestudenten. Je maakt deel uit van een groep met maximaal 14 gemotiveerde medestudenten die allemaal bewust voor een koksopleiding hebben gekozen. De opleidingen aan de Horeca Academie zijn iets duurder dan de opleidingen bij het ROC. Dit betekent dat studenten een heel bewuste keuze maken om de opleiding te volgen. Een opleiding aan de Horeca Academie volg je niet zomaar omdat je ‘iets moet kiezen’. Naast studenten die direct van de middelbare school komen, zijn er ook studenten die wat ouder zijn. Dit zijn mensen die op latere leeftijd besluiten een carrière switch te maken óf mensen die al jaren in de keuken werken, maar nooit het koksdiploma hebben gehaald. De klassen zijn dus heel erg divers dit zorgt voor een goede dynamiek. Verschillende leeftijden, ervaren koks, beginners en alles er tussenin. Elke klas heeft één vaste mentor/ docent. Uiteraard hebben deelnemers ook gastlessen, maar ze hebben één vaste mentor waarmee de persoonlijke voorgang wordt besproken.  Deze mentor gaat ook langs bij het leerbedrijf.

Interactief leren

Bij de Horeca Academie leer je niet uit boeken. Je krijgt de theorie aangeboden via een online leeromgeving. Op deze manier maak je op een interactieve manier kennis met de stof. Dit kun je doen op een moment dat het jou uitkomt. Je kunt altijd en overal inloggen op de online leeromgeving. Bij de Horeca Academie zijn wij vooruitstrevend als het om digitaal en interactief leren gaat. Mensen die werken in de Horeca zijn actief en het zijn doeners. Als je net van een werkdag thuiskomt waarbij je 9 uur op je benen hebt gestaan, slaat leren uit een boek minder aan. Onze digitale leeromgeving is interactief, in spelvorm, met vragen over de theorie, zodat je actief bezig blijft.  Wij horen wel eens van studenten dat ze door de digitale leeromgeving zijn gevlogen zonder dat ze er erg in hadden.

Professionele docenten 

De docenten van de Horeca Academie komen zelf uit de praktijk en zijn naast hun werk bij de Horeca Academie ook werkzaam als kok. Zij weten dus  als geen ander wat een aankomend kok en hoe het er daadwerkelijk in de praktijk aan toe gaat. Ze begrijpen hoe zwaar het werk als kok kan zijn. Elke docent bij de Horeca Academie heeft nog een eigen passie of expertise. De één weet heel veel over bijvoorbeeld fermentatie of wildplukken en de ander kan weer heel creatief met groenten en ‘no waste’ omgaan. Naast de lessen van de eigen docent, wisselen de docenten daarom ook van groep bij een bepaald thema. Ook zijn er verschillende masterclasses en keuzedelen waar studenten zich kosteloos voor mogen inschrijven.

 

Ben je nu echt nieuwsgierig geworden? Bel ons voor een informatiegesprek of een proefles.

Contact

  •