Hoe zien lesdagen er uit?
Op de Horeca Academie wordt de lesdag gebruikt voor praktijk.
Je gaat tijdens de Brancheopleiding Basiskok één dag in de week naar school, de rest van de week ben je bij jouw leerbedrijf aan de slag. De ene week sta je bij ons in de restaurantkeuken en de andere week sta je in het kooklab de week daarop heb je een verdiepings-les.
De lesdag van de restaurantkeuken begint met de herkenningstafel. Producten die op dat moment bij het seizoensgerichte thema horen, liggen op de gekoelde werkbank. Samen met de chef en medestudenten proef, voel en ruik je de verse ingrediënten. Je leert of een product de juiste kwaliteit heeft en hoe je het product het beste kan bewaren. Daarna ga je aan de slag en ben je de rest van de dag bezig met het bereiden van het 3-gangenmenu voor de gasten in het opleidingsrestaurant.
Bij de Horeca Academie vinden wij het belangrijk, dat je leert hoe je met respect omgaat met elk product dat je gebruikt als kok. Daarom word jij uitgedaagd om bij elk 3-gangenmenu een creatieve ‘no-waste’ amuse te bedenken. Op deze manier leer je het product te ‘verwaarden’. Dit betekent dat je zoveel mogelijk van het product gebruikt om zo verspilling tegen te gaan. Onze docenten zijn professionals uit de praktijk en daarom zijn onze menu’s innovatief en vernieuwend.
In de kook-lab les leer je alles over de ingrediënten die je gebruikt in de keuken. Niet alleen hoe een product smaakt, voelt of ruikt, maar ook hoe je het behandelt. Dus hoe je gevogelte plukt, bladerdeeg tourneert of bonbons maakt. Je kookt op de kook-lab dag niet voor gasten. In het kooklab proef je alles zelf.
Bij de vaktechnieken les, ga je de verdieping in. Je werkt bij ons altijd thema gericht en die thema’s zijn uiteraard seizoensgericht. Je werkt alleen met producten die in het seizoen verkrijgbaar zijn.
Welke onderwerpen komen aan bod?
- Kook- en bereidingstechnieken
- Warenkennis
- HACCP basis
- Plannen en organiseren
- Maken van Mise-en-place
- Samenwerken
- Keuken inrichting en –organisatie
- Opmaak van gerechten

Voor wie?
- Je hebt voor het branchediploma geen vooropleiding nodig.
- Je hebt geen behoefte aan taal en rekenlessen en theorietoetsen.
- Je wilt alles leren wat een Basiskok ook leert in een volledig schooljaar.
- Voor studenten boven de 18 jaar.
Examen Basiskok Brancheopleiding
Het examen bestaat bij de Branche opleiding uit de volgende toetsmomenten:
- Praktijktoets 1 (bereiden van gerechten)
- Praktijktoets 2 (HACCP en goederen in ontvangst nemen)
- Herkenningstafel
- Aftekenboek en receptenboek (bij jouw praktijkplek)
- Proeve van bekwaamheid
Subsidie praktijkleren
Omdat je deze opleiding niet via het officiële mbo BBL traject volgt is het helaas niet mogelijk voor je werkgever om voor deze opleiding subsidie praktijkleren aan te vragen. Zorg ervoor dat je je werkgever hierover duidelijk informeert.