Brancheopleiding Kok

Wil jij het koksdiploma halen zonder theorietoetsen en verplichte vakken?

Je hebt geen behoefte aan taal- en rekenonderwijs. Je wilt het koksvak beheersen door middel van praktijklessen, werken in een restaurant en je wilt alleen praktijkexamens doen.

Jij werkt of gaat werken in de keuken en kan na het behalen van dit Basiskok Branchediploma als vakbekwame kok werken in de professionele keuken.

Direct inschrijven
Max. 14 personen
€3.950
Direct starten
Branchediploma

Hoe zien lesdagen er uit?

Op de Horeca Academie wordt de lesdag gebruikt voor praktijk.

Je gaat tijdens de Brancheopleiding Basiskok één dag in de week naar school, de rest van de week ben je bij jouw leerbedrijf aan de slag. De ene week sta je bij ons in de restaurantkeuken en de andere week sta je in het kooklab de week daarop heb je een verdiepings-les.

De lesdag van de restaurantkeuken begint met de herkenningstafel. Producten die op dat moment bij het seizoensgerichte thema horen, liggen op de gekoelde werkbank. Samen met de chef en medestudenten proef, voel en ruik je de verse ingrediënten. Je leert of een product de juiste kwaliteit heeft en hoe je het product het beste kan bewaren. Daarna ga je aan de slag en ben je de rest van de dag bezig met het bereiden van het 3-gangenmenu voor de gasten in het opleidingsrestaurant.

Bij de Horeca Academie vinden wij het belangrijk, dat je leert hoe je met respect omgaat met elk product dat je gebruikt als kok. Daarom word jij uitgedaagd om bij elk 3-gangenmenu een creatieve ‘no-waste’ amuse te bedenken. Op deze manier leer je het product te ‘verwaarden’. Dit betekent dat je zoveel mogelijk van het product gebruikt om zo verspilling tegen te gaan. Onze docenten zijn professionals uit de praktijk en daarom zijn onze menu’s innovatief en vernieuwend.

In de kook-lab les leer je alles over de ingrediënten die je gebruikt in de keuken. Niet alleen hoe een product smaakt, voelt of ruikt, maar ook hoe je het behandelt. Dus hoe je gevogelte plukt, bladerdeeg tourneert of bonbons maakt. Je kookt op de kook-lab dag niet voor gasten. In het kooklab proef je alles zelf.

Bij de vaktechnieken les, ga je de verdieping in. Je werkt bij ons altijd thema gericht en die thema’s zijn uiteraard seizoensgericht. Je werkt alleen met producten die in het seizoen verkrijgbaar zijn.

Welke onderwerpen komen aan bod?

 • Kook- en bereidingstechnieken
 • Warenkennis
 • HACCP basis
 • Plannen en organiseren
 • Maken van Mise-en-place
 • Samenwerken
 • Keuken inrichting en –organisatie
 • Opmaak van gerechten

Voor wie?

 • Je hebt voor het branchediploma geen vooropleiding nodig.
 • Je hebt geen behoefte aan taal en rekenlessen en theorietoetsen.
 • Je wilt alles leren wat een Basiskok ook leert in een volledig schooljaar.
 • Voor studenten boven de 18 jaar.

 

Examen Basiskok Brancheopleiding

Het examen bestaat bij de Branche opleiding uit de volgende toetsmomenten:

 • Praktijktoets 1 (bereiden van gerechten)
 • Praktijktoets 2 (HACCP en goederen in ontvangst nemen)
 • Herkenningstafel
 • Aftekenboek en receptenboek (bij jouw praktijkplek)
 • Proeve van bekwaamheid

Subsidie praktijkleren

Omdat je deze opleiding niet via het officiële mbo BBL traject volgt is het helaas niet mogelijk voor je werkgever om voor deze opleiding subsidie praktijkleren aan te vragen. Zorg ervoor dat je je werkgever hierover duidelijk informeert.

Inschrijven
Bel me terug

Wij vinden het belangrijk om je goed te informeren over onze opleiding en willen je na inschrijving uitnodigen voor een gesprek en een meeloop dag.

Schrijf je hier direct in voor deze opleiding.

 

Vul hieronder je naam en telefoonnummer in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Horeca kalender

Dit is een Horeca Academie branche opleiding. Je gaat één dag in de week bij ons naar school. Wij raden je aan om ten minste 800 uur stage te lopen in een restaurant. Dit komt neer op +- 20 uur per week. Deze praktijkuren zijn nodig om écht goed te leren koken. Je kan elk moment van het jaar instromen.

Gratis proefles

Gratis proefles voor de koksopleidingen

Neem een kijkje in de keuken!

Wij hebben weer een proefles ingepland, meld je hier aan.

Proefles aanvragen

 

De Horeca Academie op Instagram

Bekijk het werk van onze studenten