Hoe zien lesdagen er uit?
Deze opleiding leidt tot het SVO diploma Zelfstandig Werkend Kok niveau 3, dit is een officieel mbo diploma crebonummer: 25182. Je gaat één dag in de week naar school, de rest van de week ben je bij je leerbedrijf aan de slag. De ene week sta je bij ons in de restaurantkeuken en de andere week sta je in het kooklab de week daarop heb je een verdiepingsles.

Deze opleiding volgt je als je direct voor jouw diploma Zelfstandig Werkend Kok niveau 3 wilt gaan. Deze opleiding duurt twee jaar. In het eerste jaar leer de je de basis van het professionele koks vak. Je volgt de lessen bij de opleiding Basiskok niveau 2. De dag van de restaurant les begint met de product tafel, alle inkoop ligt dan op de gekoelde werkbank. Samen met de chef en je collega-studenten proef, voel en ruik je de verse ingrediënten. Daarna ga je aan de slag in de keuken en ben je de rest van de dag bezig met het bereiden van gerechten voor de gasten. In tweetallen bereid je het drie-gangen menu voor.
De dag van de kook-lab begint met vakken Engels of Nederlands en rekenen. De studieopdrachten kun je thuis online maken, je hoeft dus geen boeken aan te schaffen. De rest van de dag ben je actief bezig in het kooklab, hier wordt het vak helemaal uitgediept. Experimenten en onderzoeken met producten en gastlessen van ervaren chef koks. Je leert meer technieken, denk aan: konfijten, ijs bereiden, patisserie, big green egg, moleculair koken, slow-cooking.
Tijdens de verdiepings-les ga je iets dieper in op belangrijke onderwerpen die iets theoretischer van aard zijn. Denk hierbij aan allergenen en HACCP. Ook op deze dag ga je praktisch met deze onderwerpen aan de slag.
De indeling van het tweede jaar zit hetzelfde in elkaar. De focus zal in dit jaar meer zijn op kostprijsberekening, inkoop, keukenmanagement en leidinggeven.
Welke onderwerpen komen er in het eerste jaar aan bod?
-
- Kook- en bereidingstechnieken
- Warenkennis
- No-waste
- HACCP basis
- Plannen en organiseren
- Maken van Mise-en-place
- Samenwerken
- Keuken inrichting en –organisatie
- Opmaak van gerechten