Zelfstandig Werkend Kok (2 jaar)

Jij gaat direct voor het diploma Zelfstandig Werkend Kok.

Je bent ambitieus om souschef te worden of de chef. Meer skills technieken en bereidingen wil je leren tijdens deze opleiding. Je haalt in twee jaar het diploma Zelfstandig Werkend Kok. Start direct met de opleiding.

Direct inschrijven Gratis brochure
2 jaar
Max. 14 personen
Direct starten
MBO CREBO 25182

Hoe zien lesdagen er uit?

Deze opleiding leidt tot het SVO diploma Zelfstandig Werkend Kok niveau 3, dit is een officieel mbo diploma crebonummer: 25182. Je gaat één dag in de week naar school, de rest van de week ben je bij je leerbedrijf aan de slag. De ene week sta je bij ons in de restaurantkeuken en de andere week sta je in het kooklab de week daarop heb je een verdiepingsles.

Deze opleiding volgt je als je direct voor jouw diploma Zelfstandig Werkend Kok niveau 3 wilt gaan. Deze opleiding duurt twee jaar. In het eerste jaar leer de je de basis van het professionele koks vak en je start dus met de opleiding Basiskok. Je volgt de lessen bij de opleiding Basiskok niveau 2.

De dag van de restaurant les begint met de product tafel, alle inkoop ligt dan op de gekoelde werkbank. Samen met de chef en je collega-studenten proef, voel en ruik je de verse ingrediënten. Daarna ga je aan de slag in de keuken en ben je de rest van de dag bezig met het bereiden van gerechten voor de gasten. In tweetallen bereid je het drie-gangen menu voor.

De dag van de kook-lab begint met vakken Engels of Nederlands en rekenen. De studieopdrachten kun je thuis online maken, je hoeft dus geen boeken aan te schaffen. De rest van de dag ben je actief bezig in het kooklab, hier wordt het vak helemaal uitgediept. Experimenten en onderzoeken met producten en gastlessen van ervaren chef koks. Je leert meer technieken, denk aan: konfijten, ijs bereiden, patisserie, big green egg, moleculair koken, slow-cooking.

Tijdens de verdiepings-les ga je iets dieper in op belangrijke onderwerpen die iets theoretischer van aard zijn. Denk hierbij aan allergenen en HACCP. Ook op deze dag ga je praktisch met deze onderwerpen aan de slag.

De indeling van het tweede jaar zit hetzelfde in elkaar. De focus zal in dit jaar meer zijn op kostprijsberekening, inkoop, keukenmanagement en leidinggeven.

Welke onderwerpen komen er in het eerste jaar aan bod?

  • Kook- en bereidingstechnieken
  • Warenkennis
  • No-waste
  • HACCP basis
  • Plannen en organiseren
  • Maken van Mise-en-place
  • Samenwerken
  • Keuken inrichting en –organisatie
  • Opmaak van gerechten

Welke onderwerpen komen er in het tweede jaar aan bod?

  • Verdieping Kook- en bereidingstechnieken
  • Uitbreiding warenkennis
  • HACCP vervolg
  • Leidinggeven
  • Financieel management
  • Keuken en beleid
  • Innoveren en creëren
  • Basis Moleculaire gastronomie
  • Patisserie
  • IJsbereiding

 


Voor wie?

  • Je hebt ambitie.
  • Jij wilt Zelfstandig Werkend Kok worden
  • Jij hebt nog geen diploma Basiskok niveau 2
  • Je wilt de leiding nemen.
  • Je wilt later een eigen zaak.
  • Voor alle leeftijden.  
  • Inschrijfperiode en deadlines
    Je mag bij onze koksopleidingen op meerdere periodes in het jaar starten. Je stroomt dan in een bestaande klas in bij één seizoensgericht lesthema. De lesthema’s die je hebt gemist, die volg je in het nieuwe schooljaar. Voorbeeld: Als je start in maart, start je met het lesthema gevogelte, als je het jaar doorloopt ga je in april examen doen wanneer nieuwe studenten starten bij het lesthema gevogelte. Zo volgt elke student zijn eigen traject.

    Om je inschrijving in orde te maken, hebben wij bij elke inschrijfperiode een deadline. Het is goed om te weten dat je inschrijving volledig in orde moet zijn, voordat je met de opleiding kunt starten.

    Wat wordt er van je verwacht:

    • Minimaal 20 contracturen in je leerbedrijf
    • Een leerbedrijf met leermeester die beide ingeschreven staan bij SBB
    • Een halve dag zelfstudie per week voor de theorie, portfolio-opdrachten en het voorbereiden op toetsen
    • Uitvoeren van opdrachten en technieken in het leerbedrijf vanuit een Horeca Academie receptenboek en aftekenboek

    Verkort, maar intensief

    In slechts twee jaar kun je bij ons je Zelfstandig werkend kok diploma halen, een prestatie die normaal gesproken 2,5 tot 3 jaar zou vergen. Dit betekent dat we een serieuze, volwassen aanpak van onze studenten verwachten.

    Studielast
    Om dit doel te bereiken, moet je bereid zijn om serieus aan de slag te gaan. Naast onze wekelijkse praktijklessen van 6,5 uur, dien je minstens één hele dag per week te besteden aan zelfstudie. Dit omvat onder andere:

    • Voorbereiding op les thema’s
    • Theorie- en praktijkexamen voorbereiding
    • Zelfstandig maken van meerdere keuze deelopdrachten
    • Voorbereiding van presentaties en meer
    • Natuurlijk omvat onze opleiding ook de essentiële vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Je zult ook deelnemen aan de Centrale Examens voor deze vakken.

    Aftekenboekje
    Om je voortgang bij te houden en ervoor te zorgen dat je alle benodigde vaardigheden ontwikkelt, zul je werken met een aftekenboekje. Hierin staan alle technieken die je op je leerbedrijf moet voltooien.

    Kortom, deze verkorte opleiding biedt een snelle weg naar succes, maar vereist ook toewijding, discipline en een volwassen aanpak. 

    Plusklas

    Het kan soms lastig zijn om alles bij te houden tijdens je studie. Gelukkig zijn er oplossingen voor als je extra begeleiding nodig hebt bij het maken van opdrachten, keuzedelen en e-learning. Wij hebben speciaal hiervoor de plusklas ontwikkeld.

    De plusklas biedt jou de mogelijkheid om nog meer persoonlijke aandacht te krijgen tijdens het maken van theorie opdrachten of bij het doorlopen van de elearning. Vooral als je nog wat jonger bent en wat minder zelfstandig, kan deze extra begeleiding erg waardevol zijn. Samen met de docent ga je aan de slag om de opdrachten te maken en word je gecontroleerd op je voortgang. Zo ben je er zeker van dat je op de goede weg zit en krijg je de ondersteuning die je nodig hebt om je studie succesvol af te ronden.

    Je volgt de plusklas naast je eigen lesdag. De plusklas is altijd op vrijdag in Den Haag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Als je vragen hebt over de plusklas, kan je ons uiteraard hier even over mailen of bellen.

    Het volgen van de plusklas brengt wel kosten met zich mee. Je betaalt €500,- (bovenop de reguliere opleidingskosten) per jaar om deel te nemen. Maar dit bedrag is het zeker waard als je daardoor beter kunt presteren en meer zekerheid hebt over het succesvol afronden van je studie.

    De plusklas wordt vanaf september 2023 aangeboden en is een goede optie als je extra begeleiding nodig hebt. Het is zeker de moeite waard om hierover na te denken als je merkt dat je achterloopt of gewoon wat extra hulp kunt gebruiken. Vink bij je aanmelding aan dat je graag gebruik maakt van de extra plusklas service en wij zorgen dat je een plekje krijgt in de groep.

    Wat heb je nodig:

    • Een laptop 
    • Veiligheidsschoenen voor in de keuken met antislip-zool
    • Een messenset is niet verplicht, alles is op locatie aanwezig

      Investering

      De opleidingskosten vind je in onze brochure. Vraag de brochure –>hier aan.

      Nieuwsgierig geworden?

      Plan een vrijblijvend (telefonisch) informatiegesprek in of boek  een rondleiding op onze locatie in Den Haag*

      Klik hier om een afspraak te maken 

      *Voor een rondleiding op een van onze andere locaties, bel 070-3029956 (optie 2) en vraag naar Lisanne.

    Inschrijven
    Bel me terug
    Brochure ZWK 2 jaar

    Selecteer hieronder je locatie waar je jezelf wilt inschrijven.

    Vul hieronder je naam en telefoonnummer in dan nemen we uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op.

    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Brochure aanvragen ZWK 2 jaar

    Brochure aanvragen ZWK

    Locaties

    Deze opleiding wordt gegeven op de volgende locatie(s):

  • Horeca Academie Amsterdam
  • Horeca Academie Houten
  • Horeca Academie Rijswijk
  • Horeca Academie Zwolle
  • Zelfstandig Werkend Kok

    26 augustus 2024
    Rijswijk
    Inschrijven
    26 augustus 2024
    Houten
    Inschrijven
    26 augustus 2024
    Amsterdam
    Inschrijven
    26 augustus 2024
    Zwolle
    Inschrijven
    16 september 2024
    Rijswijk
    Inschrijven
    16 september 2024
    Houten
    Inschrijven
    16 september 2024
    Amsterdam
    Inschrijven
    16 september 2024
    Zwolle
    Inschrijven
    4 november 2024
    Alkmaar
    Inschrijven
    4 november 2024
    Rijswijk
    Inschrijven
    4 november 2024
    Houten
    Inschrijven
    4 november 2024
    Amsterdam
    Inschrijven
    4 november 2024
    Zwolle
    Inschrijven

    Gratis proefles

    Gratis proefles voor de koksopleidingen

    Neem een kijkje in de keuken!

    Wij hebben weer een proefles ingepland, meld je hier aan.

    Proefles aanvragen

     

    De Horeca Academie op Instagram

    Bekijk het werk van onze studenten