Hoe zien lesdagen er uit?
Deze opleiding leidt tot het SVO diploma Zelfstandig Werkend Kok niveau 3, dit is een officieel mbo diploma crebonummer: 25182. Je gaat één dag in de week naar school, de rest van de week ben je bij je leerbedrijf aan de slag. De ene week sta je bij ons in de restaurantkeuken en de andere week sta je in het kooklab de week daarop heb je een verdiepingsles.

Deze opleiding volgt je als je direct voor jouw diploma Zelfstandig Werkend Kok niveau 3 wilt gaan. Deze opleiding duurt twee jaar. In het eerste jaar leer de je de basis van het professionele koks vak. Je volgt de lessen bij de opleiding Basiskok niveau 2. De dag van de restaurant les begint met de product tafel, alle inkoop ligt dan op de gekoelde werkbank. Samen met de chef en je collega-studenten proef, voel en ruik je de verse ingrediënten. Daarna ga je aan de slag in de keuken en ben je de rest van de dag bezig met het bereiden van gerechten voor de gasten. In tweetallen bereid je het drie-gangen menu voor.
De dag van de kook-lab begint met vakken Engels of Nederlands en rekenen. De studieopdrachten kun je thuis online maken, je hoeft dus geen boeken aan te schaffen. De rest van de dag ben je actief bezig in het kooklab, hier wordt het vak helemaal uitgediept. Experimenten en onderzoeken met producten en gastlessen van ervaren chef koks. Je leert meer technieken, denk aan: konfijten, ijs bereiden, patisserie, big green egg, moleculair koken, slow-cooking.
Tijdens de verdiepings-les ga je iets dieper in op belangrijke onderwerpen die iets theoretischer van aard zijn. Denk hierbij aan allergenen en HACCP. Ook op deze dag ga je praktisch met deze onderwerpen aan de slag.
De indeling van het tweede jaar zit hetzelfde in elkaar. De focus zal in dit jaar meer zijn op kostprijsberekening, inkoop, keukenmanagement en leidinggeven.
Welke onderwerpen komen er in het eerste jaar aan bod?
- Kook- en bereidingstechnieken
- Warenkennis
- No-waste
- HACCP basis
- Plannen en organiseren
- Maken van Mise-en-place
- Samenwerken
- Keuken inrichting en –organisatie
- Opmaak van gerechten
Welke onderwerpen komen er in het tweede jaar aan bod?
- Verdieping Kook- en bereidingstechnieken
- Uitbreiding warenkennis
- HACCP vervolg
- Leidinggeven
- Financieel management
- Keuken en beleid
- Innoveren en creëren
- Basis Moleculaire gastronomie
- Patisserie
- IJsbereiding
Voor wie?
Je hebt ambitie.
Jij wilt Zelfstandig Werkend Kok worden
Jij hebt nog geen diploma Basiskok niveau 2
Je wilt de leiding nemen.
Je wilt later een eigen zaak.
Voor alle leeftijden.
Wat wordt er van je verwacht:
- Minimaal 20 contracturen in je leerbedrijf
- Een leerbedrijf met leermeester die beide ingeschreven staan bij SBB
- Een halve dag zelfstudie per week voor de theorie, portfolio-opdrachten en het voorbereiden op toetsen
- Uitvoeren van opdrachten en technieken in het leerbedrijf vanuit een Horeca Academie receptenboek en aftekenboek
Plusklas
Het kan soms lastig zijn om alles bij te houden tijdens je studie. Gelukkig zijn er oplossingen voor als je extra begeleiding nodig hebt bij het maken van opdrachten, keuzedelen en e-learning. Wij hebben speciaal hiervoor de plusklas ontwikkeld.
De plusklas biedt jou de mogelijkheid om nog meer persoonlijke aandacht te krijgen tijdens het maken van theorie opdrachten of bij het doorlopen van de elearning. Vooral als je nog wat jonger bent en wat minder zelfstandig, kan deze extra begeleiding erg waardevol zijn. Samen met de docent ga je aan de slag om de opdrachten te maken en word je gecontroleerd op je voortgang. Zo ben je er zeker van dat je op de goede weg zit en krijg je de ondersteuning die je nodig hebt om je studie succesvol af te ronden.
Je volgt de plusklas naast je eigen lesdag. De plusklas is altijd op vrijdag in Den Haag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Als je vragen hebt over de plusklas, kan je ons uiteraard hier even over mailen of bellen.
Het volgen van de plusklas brengt wel kosten met zich mee. Je betaalt €500,- (bovenop de reguliere opleidingskosten) per jaar om deel te nemen. Maar dit bedrag is het zeker waard als je daardoor beter kunt presteren en meer zekerheid hebt over het succesvol afronden van je studie.
De plusklas wordt vanaf september 2023 aangeboden en is een goede optie als je extra begeleiding nodig hebt. Het is zeker de moeite waard om hierover na te denken als je merkt dat je achterloopt of gewoon wat extra hulp kunt gebruiken. Vink bij je aanmelding aan dat je graag gebruik maakt van de extra plusklas service en wij zorgen dat je een plekje krijgt in de groep.
Wat heb je nodig:
- Een laptop
- Veiligheidsschoenen voor in de keuken met antislip-zool
- Een messenset is niet verplicht, alles is op locatie aanwezig
Investering
De opleidingskosten vind je in onze brochure. Vraag de brochure –>hier aan.
Nieuwsgierig geworden?
Plan een vrijblijvend (telefonisch) informatiegesprek in of boek een rondleiding op onze locatie in Den Haag*
Klik hier om een afspraak te maken
*Voor een rondleiding op een van onze andere locaties, bel 070-3029956 (optie 2) en vraag naar Lisanne.