‘Het meest trots ben ik op het opbouwen van iets dat eerst niet bestond, dus de Horeca Academie. Ik haal veel voldoening uit echt iets doen en kunnen betekenen voor een groep leuke en gemotiveerde mensen. Dat komt allemaal samen in één zin als een leerling terloops opmerkt: “Goh meneer, dit is de eerste school in mijn leven waar ik het naar mijn zin heb.” Wat ik anders had kunnen doen, is eerder beginnen met ondernemen: ik heb er tot mijn 32ste mee gewacht, terwijl ik in gedachten altijd al bezig was, maar de stap nog niet durfde te zetten.’
4. Met wie zou u wel eens rond de tafel willen en waarom?
‘Dat vind ik echt een moeilijke vraag. Er zijn zo veel mensen die ik wel zou willen ontmoeten! Ik denk aan de ondernemer Richard Branson, de ondernemer die veel mensen inspireert. Of de filosoof Karl Popper, die voor mij vooral staat voor het niet te snel conclusies trekken op basis van een paar waarnemingen en als derde Neil Young. Ik hoop dan hij zijn gitaar meeneemt en een paar van zijn briljante nummers speelt.’
5. Hebt u nog een goed advies voor uw collega-ondernemers?
‘Zorg ervoor dat je iemand van buiten je organisatie hebt waarmee je kunt klankborden. Iemand die met een frisse blik naar jou en je organisatie kijkt. Ik spreek zelf regelmatig af met een ervaren ondernemer die af en toe meekijkt en mijn ervaring is dat dat soms verrassende inzichten oplevert. Zo iemand kijkt wat objectiever en is niet zo met de waan van de dag bezig.’