Samenwerking tussen Horeca Academie, Vitam en PI Dordrecht legt fundament voor toekomst in de horeca
Negen gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting Dordrecht zijn op 8 mei gestart met een unieke Basic Skills training, gericht op de basisvaardigheden in het koksvak. Deze training is een initiatief van Mark Hufken, Operationeel manager bij Vitam, en wordt uitgevoerd door de Horeca Academie. Dankzij de samenwerking tussen cateraar Vitam en de PI Dordrecht krijgt re-integratie via praktijkonderwijs in de horeca hier op innovatieve wijze vorm. De deelnemers zijn geen onbekenden in de keuken: velen van hen werken al mee in de keuken binnen de PI, waar Vitam het eten en drinken verzorgt voor de gedetineerden. Met deze training verdiepen zij hun kennis, ontwikkelen zij nieuwe vaardigheden en worden ze geïnspireerd om na detentie eventueel door te stromen naar een volwaardige koksopleiding.
Damaris Verkijk, directeur van de Horeca Academie:
“Wat wij bij de start van dit project nog niet wisten, is dat PI Dordrecht een bijzonder innovatieve locatie is. Hier is oprechte aandacht voor waardevolle projecten die bijdragen aan bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Zo wordt er uitgebreid stilgestaan bij het tegengaan van verspilling in de breedste zin van het woord. Wij sluiten met onze training perfect aan op dit gedachtegoed door aandacht te besteden aan voedselverspilling: hoe bewaar je producten optimaal, en wat kun je allemaal nog maken van ingrediënten die vaak worden weggegooid?”
De training is ontwikkeld met oog voor duurzaamheid, gezondheid en maatschappelijke impact. Vitam, maakt zich al jaren sterk voor gezonde voeding voor iedereen. Met dit project onderstrepen zij hun maatschappelijke betrokkenheid, en leveren zij een actieve bijdrage aan de re-integratie van gedetineerden via opleiding en ontwikkeling.
De eerste gesprekken over het opzetten van een volwaardige koksopleiding voor gedetineerden zijn inmiddels voorzichtig van start gegaan. De Horeca Academie biedt zich uiteraard aan als vanzelfsprekende partner, dankzij hun praktijkgerichte aanpak en flexibele onderwijsmethoden.
Mark Hufken, Operationeel Manager van Vitam:
“Het bieden van een opleiding sluit volledig aan op waar Vitam voor staat: bewuste keuzes maken om goed te doen voor de mens en voor de wereld. Tijdens de opleiding doen de gedetineerden kennis op over gezonde ingrediënten en hoe je daarmee lekkere maaltijden bereidt. Dat is van grote waarde voor hun eigen gezondheid binnen detentie, maar ook voor hun kansen daarna. Want deze opleiding biedt perspectief en een kans op een goede re-integratie.”
Met dit programma wordt een belangrijke stap gezet richting een toekomst waarin elke maaltijd kansen biedt — op ontwikkeling, op groei, en op een nieuwe start.