9 december 2020 | Nieuws

Wordt dit het straatbeeld in 2021?

Het is geen nieuws dat de horeca sector één van de sectoren is die het hardste wordt getroffen door de Coronacrisis. Naast de actie van #blackmonday van KHN, worden Den Haag, Amsterdam en Rotterdam opgeschrikt door een wel erg deprimerend straatbeeld. Want als er niet snel betere steun komt voor de horeca, is dit in 2021 de harde realiteit. 

Naar een initiatief van onder andere de Haagse horecazaken Walter Benedict en Lokaal Duinoord, plaatsen honderden restaurants en café’s borden op de ramen met daarop ‘Binnenkort te huur’. Deze treffende maar ook zeer tragische campagne voelt als een laatste noodkreet vanuit horeca ondernemers. Alleen met 100% compensatie redden we het met z’n allen. Via de hashtag #wegaanjulliemissen kan je ook deelnemen aan deze campagne.

Ten behoeve van de volksgezondheid is de horeca al maandenlang gedwongen om de deuren gesloten te houden. En als deze sluiting daadwerkelijk onderdeel is van het beheersbaar houden van het aantal besmettingen en de druk op de zorg, dan dienen ondernemingen daar ook fatsoenlijk voor gecompenseerd te worden. Want zonder uitzicht op heropening, is afdoende financiële steun de enige manier om te overleven.
Het doel van het steunpakket moet zijn om alle levensvatbare ondernemingen deze zware tijd door te helpen, zodat deze hun bedrijfsvoering weer kunnen continueren op het momen dat dit veilig en verantwoord weer mogelijk is.
Met de huidige steunpakketten NOW, TVL en TOZO wordt een gedeelte van de loonkosten en een gedeelte van de vaste lasten vergoed. Daarnaast worden ondernemersgezinnen tot bijstandsniveau gecompenseerd om een gedeelte van hun vaste lasten privé te kunnen doorbetalen. Maar om aan alle financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen, moet er vanuit de ondernemingen iedere maand te veel geld bij. Geld dat uit eigen middelen moet komen. Uit potjes die in de afgelopen maanden simpelweg al leeg zijn geraakt. Zonder 100% steun van de overheid staat een groot deel van de horecaondernemin- gen een faillissement te wachten.

Met deze actie onderstrepen de honderden ondernemers de ernst van de situatie en spreekt men de bestuurders aan in wiens handen het lot van de hele branche op dit moment ligt. Zodat het steunpakket dat nu in de maak is ook afdoende zal zijn om onze branche van de ondergang te kunnen redden.

Wij doen ook mee, jullie ook?