Waarom de moeite nemen om een leerling te begeleiden?

Voor veel Horeca bedrijven is dit een veelgestelde vraag. Leerlingen zijn lastig. Je moet er veel tijd in steken en wat heb je eraan? Toch komen bedrijven hier langzaam maar zeker op terug. Het personeelstekort in de Horeca speelt hierbij een grote rol. Wij wisten het natuurlijk al lang. Het begeleiden van leerlingen kost misschien soms iets meer tijd en moeite, maar het is op meerdere vlakken waardevol voor jouw bedrijf. Hoe dan precies? Lees snel verder.

Een oplossing voor personeelstekort in de Horeca

Het is een ongeschreven regel in de Horeca, toch? Je pikt iemand anders zijn chef-kok niet in. Zeker niet in deze tijd, want er is een flink tekort aan vakbekwaam horecapersoneel. Juist nu lijkt deze ongeschreven regel een beetje te vervagen, dus werk jij als kok of als ervaren bedieningsmedewerker, dan komen er gouden tijden aan. Je wordt misschien van alle kanten gepaaid om te komen werken.

Maar wat doe je daar aan als bedrijf? Hoe kom je aan geschikte medewerkers? Beter nog, hoe houd je ze aan je verbonden?

Wat als wij nu zeggen dat je eigenlijk de beste werknemer in dienst blijkt te hebben? 

Een aantal bedrijven heeft het licht gezien. Vaak zijn dit bedrijven met een professionele HR manager, die goed naar de mogelijkheden kijkt om medewerkers te werven en te binden. Maar niet elke Horecazaak heeft een HR manager, daarom helpen wij je een handje. Wanneer je als werkgever besluit te investeren in een opleiding voor een werknemer, dan bind je ze niet alleen aan het bedrijf omdat je investeert in de persoonlijke ontwikkeling van een medewerker. Je kunt ook contractueel vastleggen dat de werknemer/ leerling ( bijvoorbeeld ) minimaal twee jaar bij jou in dienst blijft als jij de opleiding betaalt. Het is een waardevolle investering. Veel bedrijven kijken daarom naar die betrouwbare hulpkok zonder diploma of afwasser die op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Jammer genoeg moet je dan wel weer op zoek naar een nieuwe afwasser, maar dat neem je dan voor lief.

Nieuwe inzichten 

Als een leerling één dag in de week naar school gaat, komt hij in contact met andere leerlingen van andere bedrijven. Bij de Horeca Academie bespreken leerlingen aan het begin van hun les hun week tijdens: ‘Keek op de week’. Jouw leerling is dus heel erg goed op de hoogte van wat er bij andere bedrijven speelt en op de hoogte van de actualiteit binnen de Horeca. Ook leert een leerling bij de Horeca Academie op zijn/ haar lesdag de nieuwste technieken en bereidingswijze.  ‘No waste’ is bijvoorbeeld een belangrijk onderwerp waar we bij de Horeca Academie tijdens elke les aan denken. Hoe voorkom je verspilling? Vraag het aan jouw Horeca Academie leerling. Dit leidt tot nieuwe inzichten voor jouw zaak. Ten minste, als je het als werkgever ook toelaat en luistert naar jouw leerling.

Gedoe? Dat valt wel mee. 

Het lijkt misschien een dure en tijdrovende  investering. Wat een gedoe. Je wilt nú een leerling. Dat soort dingen duren altijd zo lang.

Wij helpen je op weg. Vraag eerst erkenning aan bij SBB. Dit doe je online en dan komt er binnen twee weken een adviseur bij jouw bedrijf langs om te kijken of het bij jullie geschikt is om leerlingen te begeleiden en voor welke opleiding dit bij jullie mogelijk is. Je moet jouw Leermeester diploma halen, hier leer je hoe je een leerling op de juiste manier begeleiding geeft.  Een training die voor elke leidinggevende zeer waardevol is. Als je aan SBB kunt aantonen dat je hebt ingeschreven voor de leermeestertraining, dan mag je onder voorbehoud beginnen met het begeleiden van leerlingen. Dus biedt een leerling zich bij je aan, maar heb je de erkenning nog niet geregeld. Geen zorgen, dit kan je gewoon op korte termijn regelen.

Rekensommetje 

Stel, jouw leerling volgt bij de Horeca Academie de opleiding Basiskok niveau 2.

Dit is een voorbeeld van de investering:

Kosten Leermeester (eenmalig, hierna mag je altijd leerlingen begeleiden) €    998,25
Kosten opleiding Basiskok niveau 2 € 3. 550,00 +
Subtotaal: € 4. 48,25
Subsidieregeling RVO (max. op basis van 40 uur)   – € 2. 700,00
Totale kosten opleiding:      € 1. 848, 25

 

Leerling vinden?

Bij de Horeca Academie melden zich dagelijks leerlingen die een leerbedrijf zoeken. Wil je je als leerbedrijf bij de Horeca Academie bekend maken? Wij hebben sinds kort een vacature pagina. Ook medewerkers bieden zich hier op aan. Vul ook een vacature formulier in. Jouw vacature is dan 3 maanden zichtbaar op onze site.

Nog niet overtuigd? 

Wij gaan graag het gesprek met je aan als iets nog niet helemaal duidelijk is. Neem gerust contact met ons op voor al je vragen.