Beste Studenten van De Horeca Academie,

Mede namens mijn compagnon Roland de Groot en alle medewerkers van de Horeca Academie wil ik jullie een hart onder de riem steken. Bovendien wil ik graag wat meer vertellen over de redenen om de lessen, al moeten we improviseren en creatief zijn, toch door te laten gaan.

Allereerst degenen onder jullie die Corona hebben gekregen, ik wil je beterschap wensen hopelijk herstel je er snel van en ben je snel weer de oude! Dan iedereen die net als wij uit voorzorg toch vooral thuis moet blijven en niet kan werken. Ik denk hierbij nadrukkelijk ook aan de hele Horeca. Alle studenten, werknemers, leermeesters en ondernemers hebben het zwaar. Hopelijk slaat je leerbedrijf zich door deze crisis heen en kunnen we straks weer gasten ontvangen en lekker ons werk doen. Ik wens jullie allemaal enorm veel sterkte, geduld en kracht in deze tijd.

Nu even iets heel anders, neem eens een sporter in gedachten die je bewondert, de meeste van jullie hebben er vast wel een. Wat zou er gebeuren met de conditie van deze sporter als hij of zij enige tijd zou stoppen trainen? Een paar dagen is niet erg, maar langere tijd dan raakt hij uit vorm zijn spieren worden slapper en hij is niet meer de oude,. Zo gaat het eigenlijk ook met leren. Alles wat we leren of het nu de vaktermen zijn of de motorische vaardigheid om vlot een ui te snipperen. Alles sla je op in je brein. En het brein is net een spier, je moet dit continu blijven trainen. Als je stop met je brein trainen, langer dan een paar dagen, raakt je hele leerproces in het slop. Dit is een reden om door te gaan, al is het nu met webinars en opdrachten en op afstand. Ik hoor je zeggen we willen praktijkles, hoe het nu gaat daar heb ik me niet voor aangemeld. Daar heb je helemaal gelijk in, niemand heeft natuurlijk om deze hele situatie gevraagd, maar wij zijn er van overtuigd dat dit beter is dan de opleidingen stopzetten en we hopen dat je er toch enthousiast aan mee doet. En dat je de tijd die er nu is benut om toch door te gaan met leren.
Een andere reden dat we doorgaan is dat in de week die we dicht waren, we met zijn alle gingen kijken wat kunnen we nog wel doen. Al snel kwamen alle docenten tot de conclusie we gaan hoe dan ook door, we bedenken nieuwe opdrachten we willen onze studenten blijven begeleiden en hen niet in de steek laten.

Wanneer het weer mag gaan we zo snel mogelijk weer echt praktijkles geven op onze academie en desnoods gaan we daar de hele zomer mee door, totdat we alles ingehaald hebben. Hier krijg je als student uiteraard geen extra rekening voor. We zorgen er voor dat je hoe dan ook waar voor je geld krijgt en leert wat je moet leren.

Kortom de lessen gaan door want dat is voor ons, docenten en medewerkers en directie van de Horeca Academie de enige optie en we hopen dat jij het ook zo ziet.
Een laatste punt, vervelend genoeg hebben we van een enkele student gehoord dat deze ontslagen is of wordt. Mocht dit voor jou gelden neem dan contact op met ons op dan gaan we samen met jou een oplossing bedenken om studievertraging te voorkomen.

Vanuit een zeer lege Horeca Academie wens ik jullie allemaal het allerbeste ook voor jullie naasten, we moeten ons allemaal hier doorheen slaan! Ik ben er van overtuigd dat ons dat mijn zijn allen gaat lukken!

Hopelijk zien we elkaar snel weer op de Horeca Academie Den Haag of Houten!

Antoine Defesche