Brancheopleiding Kok

Wil jij het koksdiploma halen zonder theorietoetsen en verplichte vakken?

Je hebt geen behoefte aan taal- en rekenonderwijs. Je wilt het koksvak beheersen door middel van praktijklessen, werken in een restaurant en je wilt alleen praktijkexamens doen.

Jij werkt of gaat werken in de keuken en kan na het behalen van dit Basiskok Branchediploma als vakbekwame kok werken in de professionele keuken.

Direct inschrijven
Max. 14 personen
€4.550
Direct starten
Branchediploma

Hoe zien lesdagen er uit?

Op de Horeca Academie wordt de lesdag gebruikt voor praktijk.

Je gaat tijdens de Brancheopleiding Basiskok één dag in de week naar school, de rest van de week ben je bij jouw leerbedrijf aan de slag. De ene week sta je bij ons in de restaurantkeuken en de andere week sta je in het kooklab de week daarop heb je een verdiepings-les.

De lesdag van de restaurantkeuken begint met de herkenningstafel. Producten die op dat moment bij het seizoensgerichte thema horen, liggen op de gekoelde werkbank. Samen met de chef en medestudenten proef, voel en ruik je de verse ingrediënten. Je leert of een product de juiste kwaliteit heeft en hoe je het product het beste kan bewaren. Daarna ga je aan de slag en ben je de rest van de dag bezig met het bereiden van het 3-gangenmenu voor de gasten in het opleidingsrestaurant.

Bij de Horeca Academie vinden wij het belangrijk, dat je leert hoe je met respect omgaat met elk product dat je gebruikt als kok. Daarom word jij uitgedaagd om bij elk 3-gangenmenu een creatieve ‘no-waste’ amuse te bedenken. Op deze manier leer je het product te ‘verwaarden’. Dit betekent dat je zoveel mogelijk van het product gebruikt om zo verspilling tegen te gaan. Onze docenten zijn professionals uit de praktijk en daarom zijn onze menu’s innovatief en vernieuwend.

In de kook-lab les leer je alles over de ingrediënten die je gebruikt in de keuken. Niet alleen hoe een product smaakt, voelt of ruikt, maar ook hoe je het behandelt. Dus hoe je gevogelte plukt, bladerdeeg tourneert of bonbons maakt. Je kookt op de kook-lab dag niet voor gasten. In het kooklab proef je alles zelf.

Bij de vaktechnieken les, ga je de verdieping in. Je werkt bij ons altijd thema gericht en die thema’s zijn uiteraard seizoensgericht. Je werkt alleen met producten die in het seizoen verkrijgbaar zijn.

Welke onderwerpen komen aan bod?

  • Kook- en bereidingstechnieken
  • Warenkennis
  • HACCP basis
  • Plannen en organiseren
  • Maken van Mise-en-place
  • Samenwerken
  • Keuken inrichting en –organisatie
  • Opmaak van gerechten

Voor wie?

  • Je hebt voor het branchediploma geen vooropleiding nodig.
  • Je hebt geen behoefte aan taal en rekenlessen en theorietoetsen.
  • Je wilt alles leren wat een Basiskok ook leert in een volledig schooljaar.
  • Voor studenten boven de 18 jaar.

Plusklas

Het kan soms lastig zijn om alles bij te houden tijdens je studie. Gelukkig zijn er oplossingen voor als je extra begeleiding nodig hebt bij het maken van opdrachten, keuzedelen en e-learning. Wij hebben speciaal hiervoor de plusklas ontwikkeld.

De plusklas biedt jou de mogelijkheid om nog meer persoonlijke aandacht te krijgen tijdens het maken van theorie opdrachten of bij het doorlopen van de elearning. Vooral als je nog wat jonger bent en wat minder zelfstandig, kan deze extra begeleiding erg waardevol zijn. Samen met de docent ga je aan de slag om de opdrachten te maken en word je gecontroleerd op je voortgang. Zo ben je er zeker van dat je op de goede weg zit en krijg je de ondersteuning die je nodig hebt om je studie succesvol af te ronden.

Je volgt de plusklas naast je eigen lesdag. De plusklas is altijd op vrijdag van 10:00 uur tot 12:00 uur. Als je vragen hebt over de plusklas, kan je ons uiteraard hier even over mailen of bellen.

Het volgen van de plusklas brengt wel kosten met zich mee. Je betaalt €500,- (bovenop de reguliere opleidingskosten) per jaar om deel te nemen. Maar dit bedrag is het zeker waard als je daardoor beter kunt presteren en meer zekerheid hebt over het succesvol afronden van je studie.

De plusklas wordt vanaf september 2023 aangeboden en is een goede optie als je extra begeleiding nodig hebt. Het is zeker de moeite waard om hierover na te denken als je merkt dat je achterloopt of gewoon wat extra hulp kunt gebruiken. Je kunt dus ook gedurende het jaar bedenken om gebruik te maken van deze service. Vink bij je aanmelding aan dat je graag gebruik maakt van de extra plusklas service en wij zorgen dat je een plekje krijgt in de groep.

Examen Basiskok Brancheopleiding

Het examen bestaat bij de Branche opleiding uit de volgende toetsmomenten:

  • Praktijktoets 1 (bereiden van gerechten)
  • Praktijktoets 2 (HACCP en goederen in ontvangst nemen)
  • Herkenningstafel
  • Aftekenboek en receptenboek (bij jouw praktijkplek)
  • Proeve van bekwaamheid

Subsidie praktijkleren

Omdat je deze opleiding niet via het officiële mbo BBL traject volgt is het helaas niet mogelijk voor je werkgever om voor deze opleiding subsidie praktijkleren aan te vragen. Zorg ervoor dat je je werkgever hierover duidelijk informeert.

 

Nieuwsgierig geworden?

Plan een vrijblijvend (telefonisch) informatiegesprek in of boek  een rondleiding op onze locatie in Den Haag*

Klik hier om een afspraak te maken 

*Voor een rondleiding op een van onze andere locaties, bel 070-3029956 (optie 2) en vraag naar Lisanne.

    •  
    •  
Inschrijven
Bel me terug

Wij vinden het belangrijk om je goed te informeren over onze opleiding en willen je na inschrijving uitnodigen voor een gesprek en een meeloop dag.

Schrijf je hier direct in voor deze opleiding.

 

Vul hieronder je naam en telefoonnummer in dan nemen we uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Locaties

Deze opleiding wordt gegeven op de volgende locatie(s):

  • Horeca Academie Amsterdam
  • Horeca Academie Den Haag
  • Horeca Academie Houten
  • Horeca Academie Rijswijk
  • Horeca Academie Zwolle
  • Startdata

    Gratis proefles

    Gratis proefles voor de koksopleidingen

    Neem een kijkje in de keuken!

    Wij hebben weer een proefles ingepland, meld je hier aan.

    Proefles aanvragen

     

    De Horeca Academie op Instagram

    Bekijk het werk van onze studenten