Als onderwijsinstelling hebben wij deze vraag vaak gesteld gekregen. Wat voor een contract mag ik mijn BBL leerling geven?

Een leerling krijgt een BPVO contract van school, is dit voldoende? Moet ik de arbeidsovereenkomst afstemmen op de schoolperiode? Vooral dit laatste kan jou als werkgever nog weleens in de problemen brengen. Je hoeft de arbeidsovereenkomst namelijk niet automatisch te koppelen aan de data op de BPVO.

Zorg dat je naast het contract dat je van school krijgt BPVO ( deze gebruik je voor de subsidie praktijkleren) ook een eigen arbeidsovereenkomst opstelt voor jouw BBL leerling.

Vraag hier alvast een voorbeeld Arbeidsovereenkomst voor leerlingen aan:

Arbeidsovereenkomst leerlingen

In deze arbeidsovereenkomst verwerk je de regels en voorwaarden van jouw eigen bedrijf. Je hoeft dus niet direct een jaarcontract aan te gaan met de leerling.
Deze leerling ken je nog niet, dus het is meer dan logisch dat je met de leerling ook een proefperiode aangaat.

Het bijzondere van een leerling-arbeidsovereenkomst is dat de leerling voor 38 uur  in dienst komt, terwijl de leerling maar 32 uur bij je werkt. De overige 6 uren zijn schooluren. Deze worden wel gezien als arbeidsuren, maar je hoeft maar 32 uur uit te betalen. De werknemer bouwt wel vakantie op over 38 uur. Wanneer een leerling niet naar school hoeft vanwege een schoolvakantie, wordt er verwacht dat de leerling 38 uur werkt. De extra 6 uren die de leerling dan werkt zullen uiteraard wel moeten worden uitbetaald. Wil een leerling vakantie opnemen, dan dient hij tijdens een schoolweek 32 uur op te nemen en tijdens een schoolvakantie 38 uur. Je mag niet van een leerling vragen om te werken op een schooldag.

Voor meer informatie over wat er van je wordt verwacht als leerbedrijf, klik hier.