Menu engineering & calculatie

Koken met cijfers.

Leer hoe je gerechten niet alleen smaakvol maakt, maar ook winstgevend. In deze Skill ontdek je hoe slimme menu-keuzes, prijsstrategieën en berekeningen leiden tot meer rendement én tevreden gasten.

2 vrijdagen

Direct inschrijven
12
€650,-
2 vrijdagen
Certificaat

Menu-engineering & calculatie

22 mei / 29 mei

Ontdek hoe je met slimme keuzes in inkoop, marge en menustructuur meer rendement haalt uit jouw keuken. In deze Skill leer je hoe je een menukaart maakt die niet alleen lekker, maar ook winstgevend is.


Wat leer je?

  • De basis van menu-engineering: analyse, indeling en rendement

  • Berekenen van kostprijzen, marges en verkoopprijzen

  • Prijsstrategieën en positionering op de menukaart

  • Inkoopbeheer en seizoensinvloeden

  • Psychologie van menu-opmaak en gastkeuze

  • Tools en templates om direct toe te passen in je eigen bedrijf

Na afloop kun je zelfstandig een winstgevende menukaart samenstellen en onderbouwde keuzes maken in prijs, product en presentatie.


Programma

Vrijdag 1 – De basis van menu-engineering
Introductie en doelen · Begrip van kostprijsberekening · Brutomarge en nettowinst · Analyse van huidige menukaart · Oefenen met calculatie van gerechten

Vrijdag 2 – Van cijfers naar strategie
Psychologie achter menukaarten · Prijspositionering en menupresentatie · Inkoopoptimalisatie · Oefenen met een eigen menuplan · Eindpresentatie en bespreking van cases


Praktische informatie

Duur: 2 vrijdagen, van 10:00 tot 16:00 uur
Locatie: Horeca Academie Amsterdam, Anthony Fokkerweg 61
Kosten: €650,- (vrijgesteld van btw)
Inclusief: lesmateriaal, lunch, koffie/thee
Groepsgrootte: maximaal 12 deelnemers
Niveau: basis tot gevorderd
Certificaat: je ontvangt een Skills à la carte-certificaat na afloop


Inschrijven

Schrijf je direct in via de kalender op deze pagina. Heb je advies nodig of wil je meer weten over deze Skill? Bel of mail ons dan op werkdagen. Kun je op deze dagen niet, maar wil je de workshop graag volgen? Neem contact met ons op, dan plaatsen we je op de wachtlijst.

trainingen@horecaacademie.nl
070 302 99 56

Bel me terug
Inschrijven

Vul hieronder je naam en telefoonnummer in dan nemen we uiterlijk binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij vinden het belangrijk om je goed te informeren over onze opleiding en willen je na inschrijving uitnodigen voor een gesprek en een meeloop dag.

Schrijf je hier direct in voor deze opleiding.

 

Menu Engineering

22 mei 2026
Amsterdam
Inschrijven

Gratis proefles

Gratis proefles voor de koksopleidingen

Neem een kijkje in de keuken!

Wij hebben weer een proefles ingepland, meld je hier aan.

Proefles aanvragen

 

De Horeca Academie op Instagram

Bekijk het werk van onze studenten