12 december 2019 | Nieuws

Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe horeca CAO van kracht.
Wat verandert er voor de ondernemer? En wat kun je als werknemer verwachten?

Prestatieverhoging afgeschaft, maar basisloon gaat 3% omhoog
Als ondernemer ben je vanaf 1 januari 2020 niet meer verplicht om een werknemer financieel te belonen voor zijn of haar prestaties, want de prestatieverhoging wordt afgeschaft. Wel kunnen alle werknemers met een loon tussen het basis- en eindloon (zie loontabel) per 1 januari 2020 een verhoging van hun basisloon van 3% verwachten.
Nog nooit een loonsverhoging buiten de CAO om gehad in de afgelopen 3 jaar (2017-2019)?
Dan kun je een eenmalige uitkering (per 1-7-2020) van €100,- verwachten (mits je een loon ontvangt boven het eindloon).

Minimum lonen stijgen
De brutobedragen van het wettelijk minimumloon (zie loontabel) gaan per 1 januari 2020 met ongeveer 1% omhoog. Het salaris van een volwassen werknemer ouder dan 21 jaar is dan vastgesteld op € 1.653,60 bruto per maand.

Oproeptermijn wordt verkort van 4 dagen naar 24 uur
Dit betekent dat een ondernemer een oproepkracht (werknemer met een specifieke oproepovereenkomst) 24 uur van tevoren kan inroosteren. Vroeger moest dit minimaal 4 dagen van tevoren zijn.