11 oktober 2018 | Blog

4 spelregels om niet te vergeten bij het schrijven van een vacaturetekst.

Door: Damaris Verkijk,
Marketing & Sales Manager

 

We are looking for YOU!

Origineel? Nee, niet echt, maar 75% kans dat jij hem ook hebt gebruikt toen jij voor de 100ste keer een poging waagde om die wel zo nodige zelfstandig werkend kok te vinden. De vacatures vliegen ons om de oren. We are Looking for you! Tja, als iedereen die zin gebruikt, hoe onderscheid jij je dan als Horeca bedrijf?

Wij willen je helpen. Wij hebben dé spelregels voor een succesvol resultaat op een rijtje gezet voor het maken van de beste vacature. Jouw bedrijf is geweldig. Dat weet jij ook wel. Jij kunt je geen betere werkgever bedenken.  Maar hoe kun je anderen overtuigen om dit ook in te zien? Lees snel verder.

 

Spelregel 1 : Wees origineel

Dit sluit eigenlijk direct aan bij de inleiding. Geef je vacature een pakkende en vooral originele titel. Probeer veel gebruikte termen zoals: We are looking for you! Of Horecatijgers opgelet! hierin wel te vermijden. Hecht dezelfde waarde aan de juiste titel voor jouw vacature als je zou doen aan de promotie voor jouw restaurant. De titel is een trigger voor de lezer om verder te lezen of om dat niet te doen.

 

Spelregel 2 : Die functieomschrijving kan later, wat heb je te bieden?

De beste personeelsmaaltijd!
Legendarische personeelsuitjes!
Ontwikkel jezelf met trainingen of opleiding op onze kosten!
Wij hebben een keuken waar je U tegen zegt!
Werk met de beste keukenapperatuur!
Werk met alleen maar verse producten!
Karaoké-wedstrijd bij de laatste ronde op zaterdag!

Hebben we je? Zet deze zin eens vooraan de vacature, in plaats van om direct te starten met de functieomschrijving. Succes gegarandeerd.

 

Spelregel 3 : Wees kort en bondig

Tijdens het gesprek mag je al je eisen op tafel gooien. Dit zegt genoeg toch?

 

Spelregel 4 : Eerlijk, wie zijn jullie nou echt?

Waarom ben jij dit restaurant gestart? Of ( als je niet de eigenaar bent) waarom werk jij er zo graag? Wat vind jij zo leuk en bijzonder aan jouw zaak? Realiseer je dat de ijverige zelfstandig werkend koks en de betrouwbare gastheren en gastvrouwen het voor het uitkiezen hebben. Dus wat maakt jou beter/ leuker/ aantrekkelijker al die anderen? Juist. Jij wordt zijn/ haar nieuwe thuis. Laat dus goed zien waar en bij wie dat precies is. Een simpele verwijzing naar je website is dus niet meer genoeg. Een rondleiding door het bedrijf of kennismaking met toekomstige collega’s kan al het verschil maken. Dit kan op elke creatieve manier die voor handen ligt. Hier zijn geen regels voor.

Hoe dan?

Lees onderstaand voorbeeld eens?

 

Ben jij onze nieuwe Zelfstandig Werkend Kok en heb jij geen 9 tot 5 mentaliteit? Dan zoeken wij jou!

Ons Horecabedrijf bestaat ruim 20 jaar. Wij hebben een Frans traditioneel georiënteerde menukaart en wij hechten veel waarde aan de wens van de gast. Dit verwachten wij dus ook van jou. Wij verwachten van jou een zelfstandige houding.  Dat je je eigen bestellingen doet en maandelijks een nieuwe menukaart kan samenstellen.

Wat zoeken wij:

 • Aantoonbare werkervaring
 • Een afgeronde koks opleiding; minimaal zelfstandig werkend kok
 • Een passie voor het bereiden van gerechten; gerecht van de week, eigen creatieve inbreng.

Functie eisen:

 • Wisselende werktijden, ook weekend en feestdagen
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Flexibele instelling en doorzettingsvermogen
 • Representatief, stressbestendig en teamplayer
 • Creatief zijn in het oplossen van voorkomende uitdagingen, zelfstandig
 • Woonachtig omgeving…

Wij bieden:

 • Een markt conform salaris gebaseerd op opleiding en werkervaring
 • Een gemotiveerd team
 • Werken in een te gekke en dynamische zaak met doorgroeimogelijkheden
 • Soort dienstverband: Voltijd

Meer informatie over …. Check onze website…… Zie je jezelf in deze functie? Mail ons dan je cv.”

 

Oké duidelijk, dat wel. Maar echt aantrekkelijk en onderscheidend? Nee. Het kan beter zonder teveel poespas. Want eerlijk gezegd heb je door dat personeelstekort eigenlijk helemaal geen tijd voor dit soort dingen. Houd de 4 spelregels er even bij:

Spelregel 1 : Wees origineel

Spelregel 2 : Die functieomschrijving kan later, wat heb je te bieden?

Spelregel 3 : Wees kort en bondig

Spelregel 4 : Eerlijk, wie zijn jullie nou echt?

En nu deze:

 ‘Leukste werkgever van Nederland zoekt zelfstandig werkend kok!

Wij liegen niet als wij zeggen dat wij al 20 jaar de leukste werkgever van Nederland zijn met personeelsuitjes om nooit te vergeten.

Ik voel mij thuis bij ….. het is een hecht gezellig team en er wordt naar mij als werknemer goed geluisterd, dat vind ik belangrijk.

De personeelsmaaltijden zijn altijd gezond en ik mag elk jaar een training volgen.’ Linde, gastvrouw, 3 jaar in dienst.

 

Wij hechten veel waarde aan jouw zelfontwikkeling en investeren daarom ook graag in jou, door je passende training -en/ opleidingsmogelijkheden te bieden. Dit alles naast een marktconform salaris, die trouwens inclusief gezonde personeelsmaaltijd is, met uiteraard een drankje als afsluiter van een geslaagde avond.

Ons restaurant is Frans georiënteerd. Dit is vanwege onze grote liefde voor Frankrijk en Franse afkomst, maar hierover kunnen we je uiteraard meer vertellen tijdens een gesprek. Uiteraard staan wij altijd open voor nieuwe ideeën om onze menukaart te verbeteren. Wij  stellen initiatief op prijs en verwachten daarom ook veel eigen inbreng. Vrijheid in je functie bieden wij door je verantwoordelijk te stellen voor de inkoop en budgetten. Zelfstandigheid van jouw kant is daarom erg belangrijk.

Wij vinden het leuk om je nog meer over onszelf te vertellen en over de functie. Spreekt ons restaurant en de functie jou aan? Stuur ons dan een mail en vergeet je cv niet toe te voegen. Wij leren je graag beter kennen, tot snel!  

 

 Zie je het verschil?  Succes met werven!