7 november 2018 | Blog

Door: Damaris Verkijk, Marketing Manager

 

De kogel is door de kerk. Wat voorheen 6% btw was (in de horeca bekend als BTW laag), wordt verhoogd naar 9%. Deze verandering wordt per 1 januari 2019 ingevoerd. BTW hoog blijft gewoon 21%. Wij hebben in het kort voor je op een rijtje gezet wat dit betekent, wat je concreet moet doen om dit op de juiste manier door te voeren en welke andere informatie hierbij nog meer nuttig kan zijn.

Check, check, dubbel check!
Wat heb jij als Horeca ondernemer veranderd aan jouw prijzen? Blijf je dezelfde prijs aanhouden, zodat de gast er niets van merkt, of verhoog jij je prijzen? Waarschijnlijk ga je voor het laatste. Check dan het volgende even goed, heb je de prijzen overal aangepast?

 website/ social media
 menukaart
 krijtbord
 kassasysteem
 boekhoudsysteem/ facturatiesysteem/ btw administratie
 offertes

Vaste gasten?
Licht jouw vaste gasten in via een nieuwsbrief, vooral vaste gasten die bijvoorbeeld vaak dezelfde arrangementen bij je aanvragen. Wellicht kan je in het kader van gastvrijheid een eenmalige korting aanbieden, zodat ze aan de prijsverhoging kunnen wennen.

Nieuwjaarsborrels?
Stel, je organiseert een nieuwjaarsborrel in 2019 en jij stuurt de factuur in 2018 (met een factuurdatum in 2018), dan geldt er voor de btw laag nog 6%. Wellicht kan je hier ook gebruik van maken. Spreek bijvoorbeeld af dat de factuur in 2018 al wordt verstuurd, omdat de kosten dan lager uitkomen voor de gast. Let op: Maak je nu een offerte voor een prestatie/ partij/ borrel/ in 2019 en deze zal niet worden gefactureerd in 2018, gebruik dan het verhoogde BTW tarief! Dus 9%.

Zorgen?
Nee. De financiële gezondheid van de Horeca is sterk verbeterd. CBS meld dat de omzet voor de Horeca in 2018 is gestegen. Het gaat goed met de Horeca. De zogeheten Millenials gaan gemiddeld 4 keer per maand uit eten en worden door velen zelfs al als horecaverslaafd bestempeld. Dus, dit komt helemaal goed. Wij wensen je alvast een fijne jaarwisseling.