30 april 2024 | Nieuws

Door: Damaris Verkijk | Directeur

De wereld van de gastronomie staat voor een opmerkelijke verschuiving met de opkomst van Next Gen Chef, een innovatieve koksopleiding die de nadruk legt op plantaardige culinaire vaardigheden. Terwijl traditionele koksopleidingen vaak gericht zijn op vlees- en visbereiding, roept Next Gen Chef de vraag op of deze focus nog relevant is in een tijdperk waarin de vraag naar plantaardige opties groeit en de ethische en milieukwesties rond vleesconsumptie steeds prominenter worden.

De Horeca Academie, pleit voor een breder perspectief op het koksvak, waarin het beheersen van plantaardige kooktechnieken net zo waardevol is als het kunnen bereiden van vlees en vis. ‘Het is tijd om afscheid te nemen van de mythe dat vlees de enige ware maatstaf van culinaire excellentie is en ruimte te maken voor een meer inclusieve en duurzame benadering van koken. Kunnen we echt spreken van een ’topchef’ als ze niet in staat zijn om een memorabel veganistisch of vegetarisch gerecht te creëren?”

De vraag is dus niet of plantaardig koken een plek heeft in de culinaire wereld, maar hoe snel traditionele keukens zich moeten aanpassen om relevant te blijven in een steeds meer plantaardig georiënteerde samenleving “.

De opleiding Next Gen Chef is een erkende mbo koksopleiding maar biedt een diepgaande verkenning van plantaardige ingrediënten, kooktechnieken en smaakcombinaties, evenals aandacht voor voedingsleer, gezonde voeding, duurzaamheid en ethiek.

Terwijl voorstanders juichen om deze moderne benadering van de culinaire kunsten, roept het ook de vraag op of het verwaarlozen van traditionele vlees- en visbereiding een tekort aan respect voor culinaire tradities inhoudt.

Sommige traditionele koks vrezen dat het weglaten van vlees- en visbereiding een verarming van de culinaire ervaring kan betekenen, waarbij chefs mogelijk essentiële vaardigheden missen die nodig zijn om een breed scala aan gerechten te bereiden. Bovendien roept het de vraag op of de focus op plantaardig koken een modegril is of een duurzame verschuiving in de gastronomie.

De discussie over de rol van plantaardig koken in het koksvak gaat verder dan alleen culinaire vaardigheden. Het raakt ook aan bredere maatschappelijke kwesties, zoals gezondheid, duurzaamheid en dierenwelzijn. Maar terwijl de Horeca Academie met de Next Gen Chef opleiding een platform biedt voor innovatie en vooruitgang, moeten we ook blijven erkennen en respecteren dat de culinaire wereld divers is, met ruimte voor zowel traditionele als moderne benaderingen.

Of Next Gen Chef een revolutie in de culinaire wereld teweegbrengt of slechts een tijdelijke rimpeling veroorzaakt, blijft ter discussie staan. Maar één ding is zeker: het daagt de conventionele opvattingen over het koksvak uit en opent nieuwe mogelijkheden voor toekomstige chefs om hun stempel te drukken op de gastronomische wereld van morgen.

Wil je meer weten over onze Next Gen Chef opleiding? Bekijk het hier