16 mei 2019 | Blog

Door: Severine Meijer
Eigenaar Opscheppen met Severine &
Docent & mentor aan de Horeca Academie

De Nederlandse keuken is eigen en eigentijds maar ook creatief, gevarieerd en duurzaam.

Als horecaondernemer en chef-kok ben ik altijd op zoek naar ideeën en inspiratie, in beweging, nieuwe gerechten bedenken, uitproberen. Sinds ik ook kookdocent ben bij de Horeca Academie is dat niet anders. Altijd spint er daarboven wel een idee en de behoefte om iets moois met smakelijke producten te creëren. Als docent is daarbij gekomen: aan studenten kennis en ervaring doorgeven en hen laten leren en te inspireren. Dutch Cuisine is een van de dingen die mij inspireren. Op de academie wil ik ook onze studenten laten kennis maken met hun waarden, door hiermee echt aan de slag te gaan.

We kennen het!
We kennen inmiddels de culinaire oneliners: Van boer tot bord, van kop tot kont en 0%waste=100% taste. Maar het gaat verder dan dat! Verder dan herkomst en verwerken van vergeten delen. Ook voor ons als school, juist voor ons als school; de nieuwe vakschool, daar waar het uitdagende koksvak aangeleerd wordt aan de hand van praktijklessen; V: vaardigheden, A: attitude, K: kennis.

We weten het!
We moeten minder vlees en vis eten willen we nog lang van deze aarde kunnen genieten. Dat kan door meer plantaardig te eten. Door het principe 80/20 te volgen: 80% plantaardig en 20% dierlijk. Daarbij moeten het seizoen, ‘no waste’ en eerlijk geproduceerde producten zichtbaar aanwezig zijn op het bord.

Dus we doen het!
Bij de Horeca Academie zijn we altijd in beweging, staan open voor ideeën en zijn nu helemaal klaar voor Dutch Cuisine. Dutch Cuisine heeft pro-actief gepionierd, zich overtuigend geworteld en nu is het tijd voor ons om in te stappen.

Onze lessen waarbij de basiskok- en zelfstandig werkend kok studenten zelf gerechten bereiden en uitserveren in ons restaurant zijn vanaf komend studiejaar gebaseerd op de 5 waarden van Dutch Cuisine. Een prachtige waardevolle toevoeging voor onze eigentijdse menu’s, studenten en gasten.

Dus naast het fysieke bord waar we onze smakelijke, creatieve uitspattingen op los laten wordt ons uithangbord: 80/20. Kom eten, proeven, ervaren en eerlijk genieten.

De waarden van Dutch Cuisine in een notendop:

1. Cultuur
Het gerecht vertelt waar en in welk seizoen we ons bevinden. Het streven is om
80% seizoen poducten; waar mogelijk van Nederlandse bodem te gebruiken.

2. Gezond
Een gezond eetpatroon geeft een goed gevoel; goed voor lichaam, geest én de aarde. Het streven is om 80% plantaardige producten en 20% vlees/vis te gebruiken.

3. Natuur
Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt. Streven: gebruik van wat de natuur ons biedt, geen gebruik van kunstmatige toevoegingen, werk van kop tot staart en ‘no waste’.

4. Kwaliteit
We kopen, koken en eten bewust.
We herkennen kwaliteit en smaak.
Streven: het gebruik van eerlijke kwaliteitsproducten; waar mogelijk biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers en regionaal of lokaal geproduceerd.

5. Waarde
We werken aan resultaten voor morgen. Waarde creëren als resultaat van de vorige vier principes. Streven: gebruik van wat de natuur ons biedt, geen gebruik van kunstmatige toevoegingen, werken van kop tot staart en no waste.